Kinnestje

Dear Charles Darwin,

Vanuit het oogpunt van evolutie is een baard een kostbaar bezit. Er is altijd wel wat voedsel in te vinden en in tijden van hongersnood kun je er een aardige mondvoorraad in opslaan. Bovendien leven in een flinke kinstruik – volgens onbetrouwbare bron – al gauw 20.000 bacteriën en andere primitieve levensvormen. Dat is fabuleus voor de weerstand van de bosjesman, die ook nog eens met zijn neus bovenop het evolutionair proces zit. Geen wonder dat steeds meer mannen het scheerapparaat afzweren.

Zo ook mijn goede vriend Jeroen en daarom schrijf ik u deze brief, mister Darwin. Ik maak me namelijk zorgen om hem. Jeroen is nog vrijgezel, maar heeft al ruimschoots de huwbare leeftijd bereikt en wil ook graag vader worden. Hij is een aantrekkelijke, gezonde man met het hart op de juiste plaats en bovengemiddeld intelligent. Een geschikte kandidaat om zijn genen door te geven aan de volgende generatie, lijkt mij. Nu heeft hij recent een volle baard laten staan. In onze vriendenkring zijn de meningen over de aantrekkelijkheid daarvan nogal verdeeld. Gaat Jeroens kaakbeharing zijn kansen op de huwelijksmarkt vergroten of juist verkleinen?

Toen u uw baard liet staan, dear Charles, was u al jaren getrouwd en vader van tien kinderen. Waarom heeft u toen die baard laten staan? Alleen om wetenschappelijk onderzoek naar micro evolutie te doen? Om aantrekkelijk te blijven voor uw Emma? Of was het na zoveel kinderen een probaat voorbehoedmiddel, zo’n afwerend prikkelbosje? Wat vond uw vrouw daarvan? Zelf moet ik bij een witte baard altijd een beetje aan Sinterklaas denken en dat vind ik persoonlijk niet zo erotiserend. Dat geheel terzijde, want ik wil graag uw mening weten, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en met aandacht voor alle evolutionaire voors- en tegens van gezichtsbeharing.

In afwachting van uw antwoord troost ik mij met de gedachte die mij te binnen schoot toen Jeroen onlangs een pizza bij ons at. Of hij met dat kinnestje nu een vrouw zal binnenslepen of niet, hij heeft in ieder geval altijd een gezellige bacteriekolonie binnen handbereik om samen verdwaalde pizzastukjes mee te eten. Wie een baard heeft, is nooit alleen.

Column geschreven als opdracht voor de cursus ‘columns schrijven’ van de SKVR, Rotterdam: schrijf een column in briefvorm aan een bekend persoon.