Sensatie is simpel

Beste Geert,

Je hebt de naam een sensatiebelust persoon te zijn, er altijd op uit om onderbuikgevoelens te bespelen. Als jij weer eens een verbale scheet hebt gelaten, is dat voorpaginanieuws. Ik kan me voorstellen dat je daar een kick van krijgt, dat zo’n effect enorm veel voldoening geeft. Er is echter een gevoel dat daar bovenuit stijgt en dat gevoel wil ik graag met je delen. Tot op zekere hoogte dan, ik kan eigenlijk niet meer doen dan de deur op een kiertje zetten.

Het is een sensatie die universeel is, een oergevoel dat zowel joods-christelijke als islamitische culturen overstijgt. Een gemeenschappelijk onderbuikgevoel, zou je kunnen zeggen. En je kunt het op ieder moment geheel zelfstandig organiseren, zonder dat je er iemand anders mee lastig hoeft te vallen.

In jouw geval kun je de voorbereidingen het beste treffen vlak voor een persconferentie, dat verhoogt het effect aanzienlijk. Drink jezelf stevig moed in. Maakt niet uit met wat. Doorsta het vragenvuur van journalisten. Probeer stil te blijven zitten. Wis het zweet van je voorhoofd. Praat niet met een benepen piepstemmetje. Niet wiebelen. Vooral niet wiebelen. Het begint pijnlijk spannend te worden. Niemand mag het merken. Weer een vraag. Ergens ver weg hoor je je eigen stem een antwoord geven, iets over ‘vrijheid, gelijkheid en broederschap.’ Hm, past dat wel in je mediastrategie? Je betrapt je hand erop dat die richting je kruis schuift. ‘Zijn er nog meer vragen?’ roept de perschef. ‘Nee, minder! Minder, minder…’ mompel je knarsetandend.

Eindelijk schijnt er een einde te komen aan het vragenvuur. Als een speer naar de wc, alvast broekriem los, grrr dat rotslot, rits open en… aaaaaaaaaaaaaaaah… laat maar lopen, alle remmen los, wat een stráál! Rillingen van opluchtingen over je rug, een diep tevreden gevoel in je onderbuik. Wat is sensatie eigenlijk simpel. Een simpel, nieuw, briljant idee borrelt in je op. Hup, gulp dicht. Met een nieuwe missie sta je op. Dit ga je regelen: Alle politici mogen voortaan hun rioolheffing bij de Tweede Kamer declareren.

Succes!

Leonie Zandee