Zijn laatste woorden

Ik ga nu zondigen tegen elke regel van een goed slecht-nieuws-gesprek. Ik weet het. Maar ik moet je echt eerst vertellen hoe het kwám.

Er was eigenlijk geen vuiltje aan de lucht. Het was alleen een beetje koud, met een waterig zonnetje en een kalm briesje. Er waren wat strubbelingen geweest, maar dat leek allemaal achter de rug nu ze op de terugreis waren.

Ik weet dat je erg aan hem gehecht bent. Eh… was, bedoel ik. Dat hij een warme glans aan je jeugd heeft gegeven. Licht bracht in donkere dagen. Allemaal in rook opgegaan. Nooit voegt hij meer poëzie toe aan zijn enorme oeuvre. Och, als ik daar aan denk… Nooit meer verwent hij je met zijn attenties. Voorgoed voorbij. Neenee, niks met je vader. Maak je niet ongerust.

Jajaja, ik vertel verder. Het kwam door het nieuwe personeel. Met de oude garde kon hij lezen en schrijven. Werkten bij wijze van spreken al honderd jaar voor hem. Hoefde hij alleen af en toe naar beneden om zijn gezicht te laten zien. Maar ja, de modernisering liet zich niet tegenhouden, er moesten andere werknemers komen. Wisten van toeten noch blazen. Bliezen wél hoog van de toren. Wisten het allemaal beter, zeiden ze. Ja sorry hoor, ik moet even stoom afblazen, vergeef me de uitdrukking. Ik kan daar zó kwaad om worden!

Maar goed. Hij zat dus met zijn oudgedienden en die nieuwe aanwas in hetzelfde schuitje. Dat werd er niet gezelliger op. Beledigen, zwart maken, schélden tegen elkaar! En het is niet te geloven, maar hij werd kwaad. Pisnijdig! Niks voor hem, maar hij kon er niet meer tegen. ‘En nu allemaal je klep dicht!’ riep hij. Dat waren zijn laatste woorden.

Als ze die maar niet letterlijk genomen hadden. Maar ja, onervaren personeel hè. En dan die zogenaamd ervaren piassen… De druk kon nergens meer heen, de hele zaak is uit elkaar geklapt. Met man en paard vergaan. We hebben maar één overblijfsel op kunnen vissen: de geschroeide mijter.

 

 

One thought on “Zijn laatste woorden

  1. Tomas says:

    Brilliant! vooral de tweede keer dat ik hem las.

Comments are closed.